Tips voor een goed gesprek

Het gesprek aangaan met elkaar. Soms best lastig. Zeker als het om een conflict gaat. Wat in zo'n geval belangrijk is, is om het gesprek goed voor te bereiden. De adviseurs van het RABA geven je graag wat tips hoe je dit het beste doet. 

Voorbereiding

  1. Wacht niet te lang. Dat klinkt logisch. Maar vaak stel je het gesprek uit. Weet dat hoe eerder je met elkaar in gesprek gaat hoe makkelijker het is om er onderling uit te komen. 
  2. Maak een afspraak. Doe dit op een moment van de dag dat het jou het beste uitkomt. Kies het moment dat jij op je best bent. Geen ochtend mens? Plan je gesprek dan in de middag.
  3. Bereid het gesprek voor. Dat geeft je houvast en rust. Schrijf je vragen of belangrijke punten op. 

Haal voor het gesprek een frisse neus, maak een wandelingetje, drink een kop koffie en ga nog even naar de wc.

Het gesprek

Besteed tijdens het gesprek aandacht aan de manier waarop je communiceert.

  • Wees nieuwsgierig naar het verhaal van de ander
  • Luister goed, vat samen en vraag door
  • Vul niet in voor de ander maar laat hem of haar ook zijn verhaal doen
  • Kalmeer jezelf als je dreigt te ontploffen

Maak concrete afspraken

Zorg dat je aan het eind van het gesprek concrete afspraken met elkaar maakt. Hoe gaan jullie nu met elkaar verder. Wie gaat wat doen. Maar ook wanneer en welk tijdpad jullie gaan volgen. 

Kom je er met elkaar niet uit?

Dat kan gebeuren. Maak dan met elkaar de afspraak om het RABA in de schakelen. De adviseurs van het RABA zijn onafhankelijk en neutraal. Zij luisteren naar je en adviseren hoe jullie samen wel het conflict kunnen oplossen.

De adviseurs zijn iedere werkdag telefonisch bereikbaar via 06 - 31 622 633. Je kunt ook het contactformulier gebruiken. Op deze website vind je informatie over de werkwijze van het RABA en stellen de adviseurs zich aan je voor. 

Bonus tip

Zet deze pagina in het beginscherm van je mobiele telefoon. Je hebt dan altijd de tips voor een goed gesprek bij de hand!